Stinzen in Bloei

Het is inmiddels al de tweede helft van de winter. Je zou nog niet verwachten dat er al veel bloemen zo dapper zijn dat zij hun kopjes boven de bevroren grond uit durven te steken. De meeste bloemen doen dit ook niet, maar op iedere regel zijn uitzonderingen!

Een van die uitzonderingen is de winterakoniet (Eranthis byemalis). Deze sierlijke bloem is van oorsprong afkomstig uit de bergbossen van Zuid-Europa. Landgoedeigenaren vonden de plant kennelijk zo mooi dat ze in de 16e eeuw besloten enkele exemplaren mee te nemen en thuis op te kweken. Dat lukte goed en tegenwoordig wordt de winterakoniet dan ook gezien als een van de stinzenplanten.
Stinzenplanten worden geassocieerd met oude bewoonde plaatsen en landgoederen (Stins is fries voor stenen huis). Deze planten werden aangevoerd uit andere regio’s in Nederland (vingerhelmbloem; Corydalis solida), andere werden van verder weg aangevoerd (Winterakoniet dus). De stinzeplanten zijn veelal voorjaarsbloeiers. Ze handhaven zich goed op de plekken waar ze aangeplant zijn maar de meeste planten vestigen zich niet op nieuwe plaatsen binnen Nederland. Een lijst met stinzenplanten in Nederland vind je hier.
Tekst en foto: Tim van leeuwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *