Klein teken van voorjaar

De eerste vlinder van dit jaar! En is het geen prachtexemplaar! Oke ik weet dat de meeste mensen zich iets anders voorstellen bij een vlinder maar toch valt er niet te ontkennen dat deze kleine voorjaarsspanner (Agriopis leucophaearia) zeker een vlinder is. En wat voor een!
De vlinder op deze foto is namelijk zeker een mannetje. Mannetjes en vrouwtjes zijn bij deze soort namelijk makkelijk te onderscheiden. Vrouwtjes hebben namelijk geen vleugels! Hoe vliegen ze dan? Nou gewoon, niet. De vrouwelijke vlinders gaan op een tak zitten en wachten tot de mannetjes op hun feromonen afkomen. Vervolgens vindt de paring plaats en de vlinder sterft na het leggen.
De rupsen verschijnen in april en eten zich vervolgens helemaal vol met eikenbladeren. Als ze daar klaar mee zijn zoeken de rupsen een rustig plekje in de grond om te verpoppen. Een gevaarlijke periode want kies als rups een verkeerd plekje uit en je wordt voer voor een rupsendoder!
Als alles goed gaat komt de pop ergens in december of januari uit. Een echte vroege vogel dus met een bijzonder verhaal. Wil jij deze vlinder ook zien? Dat kan! Zoek ‘s morgens vroeg eens een aantal eikenbomen af en misschien vind je dan zelfs wel een van de vleugelloze vrouwtjes. En als je meer informatie wilt over vlinders in het algemeen kijk dan op vlindernet.nl. Succes met zoeken!

Foto en Tekst: Tim van Leeuwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *