Grijp wat je grijpen kan!

De paddentrek is begonnen. Ieder voorjaar trekken padden massaal naar hun voortplantingswater en hebben de vervelende gewoonte om daarbij de kortste weg te pakken. Dit resulteert niet zelden in paddenmoes op een autoweg. Gelukkig zijn er overal in het land mensen die zich bekommeren om het paddenlot en deze leuke diertjes helpen met oversteken. Ook op landgoed larenstein zijn padden te vinden. Er is al eerder een blog verschenen over de trek. Vandaag ga ik in op de paddenman!
De paddenman is  altijd wat kleiner dan de paddenvrouw. Dit heeft 2 redenen. De paddenvrouwen zitten in het voorjaar vol met eitjes en zijn daardoor een stuk forser. Maar paddenmannen kruipen ook graag op de rug van hun droomvrouw en liften dan mee naar de paarwateren. Het is dan ook fijn dat deze meeliftende mannen wat kleiner zijn.
Paddenmannen gaan al op het land op zoek naar een vrouw. Immers, een vrouw scoren als ze nog beschikbaar is, dat is altijd prettig! Ook in het water wordt er druk gezocht naar een beschikbare vrouw maar helaas zijn er vaak veel meer mannen dan vrouwen. Het is dus vaak zo dat er wanhopige mannen vol paringsdrang alleen overblijven. Toch geven deze mannen niet op.
Een eerste groep mannen gaat alsnog op zoek naar een partner. Vaak proberen ze een ander mannetje vast te houden maar deze piepen om te laten weten dat het geen vruchtbare combinatie is. De hitsige man zal meteen loslaten als hij dit gepiep hoort.  Het probleem begint pas echt als een mannetje iets vastpakt wat niet piept. Zo heb ik kikkers, salamanders, dode padden, frisdrankflesjes, vissen en zelfs mijn vingers gezien die liefdevol omhelsd werden door padden. Deze omhelzing kan soms wel dagen duren voordat de pad zijn fout doorheeft, liefde is tenslotte blind!
Een andere groep paddenmannetjes kiest letterlijk eieren voor het geld en spuiten hun zaad over de paddensnoeren die al gelegd zijn. Op deze manier kunnen zij eitjes bevruchten die toevallig niet tijdens de paring bevrucht zijn. Uit onderzoek is gebleken dat deze strategie nog werkt ook.
Zelf ook een gekke combinatie gezien van een pad met iets anders? Plaats heb op de VHL natuur facebook!
Tekst en foto: Robin Kraaij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *