Een zoemend hotel

Sinds een week staat er een nieuwe bezienswaardigheid op het landgoed van Larenstein te Velp.
Een heus insectenhotel!
Dit insectenhotel is een presentje aan Hogeschool VHL en is gemaakt door het bestuur van Laarx.
Het hotel zal een veilig thuis bieden aan met name solitaire bijen en overwinterende insecten.
Het hotel is gemaakt van een schijf loofhout van ongeveer 20 cm dik waarin gaatjes met verschillende diameters zijn geboord. Deze verschillende diameters zijn belangrijk omdat ze worden gebruikt door verschillende soorten. Ook het materiaal is soort specifiek daarom zit er ook een baksteen met gaatjes in het insectenhotel. De takjes achter het gaas zijn gemaakt om overwinterende insecten een plek te bieden.
Het begin van de lente is een top tijd om bij het hotel te gaan kijken. De solitaire bijen verzamelen stuifmeel uit de eerste bloemen van bijvoorbeeld Klein Hoefblad en stoppen dit in de tunnel. Het verzamelen van stuifmeel in plaats van nectar maakt solitaire bijen veel effectievere bestuivers dan bijvoorbeeld Honingbijen.
Op het stuifmeel word later een eitje gelegd en dient als voedsel voor de larve. Dit stukje word afgesloten met speeksel en een soortspecifiek materiaal en dan word er aan een nieuw compartiment gewerkt. Deze gaatjes worden zo helemaal gedicht.
Het wonderbaarlijke aan deze manier van eitjes leggen is dat het eitje dat als laatst is gelegd (het dichts bij de uitgang) als eerste uitkomt. Wat erg handig is anders zit het nieuwe bijtje opgesloten in het diepste compartiment. Zo graven de nieuwe bijtjes zich één voor één uit hun broedkamers en beginnen volgend jaar hun leven als solitaire harde werker.
De larven van solitaire bijen zijn natuurlijk een lekker hapje voor iedereen die er bij kan komen. Zo worden de compartimenten die het dichts bij de ingang liggen wel eens gepredeert door vogels maar er is een heel scala aan specifieke predatoren en parasieten die gespecialiseerd zijn in het eten van solitaire bijen en hun larven en eitjes. Zo zijn er zweefvliegen en wespen die hun eitjes leggen bij de eitjes van de bij waarna de eitjes van de bij als voedsel dienen voor de larven van de parasiet.

Ook hangen enkele predatoren rond bij het bijenhotel om een onoplettende volwassen bij te grazen te nemen.

Een geweldig spektakel dus zo een insectenhotel. Kies een mooie zonnige dag en kom eens kijken bij het hotel wanneer de zon op het hotel staat. Het hotel is geplaatst bij de kapel. Er komen ook enkele zoekkaarten te hangen om de bezoekers te herkennen.
Tot daar!

Thijs Damen(foto Lex Plasmans)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *