Een opvallende schoonheid

Van alle mooie dingen die je kunt tegenkomen op Landgoed Larenstein hoort de koninginnenpage toch zeker wel bij de top 10! Toen Jill, een van de conciërges, dan ook vertelde dat er een grote geel met zwarte vlinder in de tuin zat, zijn we meteen naar buiten gegaan om te kijken of hij er nog zat. En ja hoor, daar zat een prachtige koninginnenpage (Papilio machaon) rustig te genieten op een orchidee in het blauwgraslandje. Het zonnetje scheen niet en het was niet erg warm, dus  zij was erg kalm en liet zich goed fotograferen. Deze dagvlinder, een van de grootste van Nederland, was op het landgoed pas 1 keer eerder waargenomen in 2006, dus dat is altijd extra leuk!

Als deze vlinder eitjes legt in de tuin kunnen we de komende weken genieten van de bijzondere rupsen. De op schermbloemen levende rupsen beginnen hun leven lijkend op een vogelpoepje. Door er zo vies uit te zien worden ze minder opgegeten door vogels en is er meer kans dat ze na een paar vervellingen fel groen met zwart en oranje zullen worden. Deze felle kleuren dienen om predatoren af te schrikken. Als je van de kleuren nog niet genoeg bent afgeschrikt heeft de rups nog een trucje achter de hand. Dan floept er opeens een stinkende oranje gevorkte klier uit zijn nek, een osmaterium genoemd. Al met al heeft de rups dus een flinke trukendoos om de volwassenheid te bereiken in de boze buitenwereld!

Ook de vlinder is gebouwd op overleven. Zijn grootte en opvallende kleuren zorgen ervoor  dat hij een makkelijke en ook smakelijke prooi is voor vogels. De koninginnenpage heeft daarom 2 uitsteeksels aan het einde van zijn vleugels. Deze uitsteeksels lijken ontzettend op antennes en de kans is dus groot dat de vogel een hapje vleugel te pakken heeft in plaats van een vlinderhoofdje. Zo zie je maar, de koninginnenpage is niet alleen een mooi maar ook handig ontwerp!

Bronnen: www.vlindernet.nl
              www.soortenbank.nl

Tekst en foto: Joline Middelberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *