De eerste jongen zijn geringd op het landgoed!

Op dinsdag 6 mei 2014 zijn de eerste jongen in de nestkasten geringd. De nestkasten zijn door verschillende docenten gekocht en in de schooltuin opgehangen door studievereniging LaarX. Sinds vorig jaar hangen de kastjes verspreid door de tuin van Van Hall Larenstein en dit jaar zijn voor het eerst daadwerkelijk jonge vogels geringd. Er zijn in totaal 18 kastjes gecontroleerd en 10 van de 18 waren bezet met jongen/eitjes. De meeste nestjes bestonden uit pimpelmezen maar ook twee met een koolmezen familie. Helaas waren er ook nog een aantal kastje leeg maar er is nog een kans dat een bonte vliegenvanger zijn intrek neemt.

                                            Pimpelmeesjongen van ongeveer zeven dagen oud

Als de jongen worden geringd wordt de vleugelmaat en het gewicht gemeten om zo de ontwikkeling van de jongen te volgen. De meeste jongen zaten nu op een gewicht van zo’n 9-12 gram maar er waren ook een aantal uitschieters. Bij de familie Leistra en Hoenjet waren de jongen al aardig groot en er was één jong dat zelfs zwaarder was dan zijn moeder. Dit weten we omdat we de moeder ook hebben kunnen ringen en wegen. Op deze manier was mooi te zien dat het jong 19.5 gram woog en moeders 18.6 gram. Dat de jongen zwaarder worden dan de ouders is ook niet zo vreemd eigenlijk want ze worden helemaal volgestopt met voedsel en bewegen natuurlijk amper. Na ongeveer 18 dagen zullen de jongen uitvliegen maar zullen nog 2-3 weken van hun ouders afhankelijk blijven omdat ze zelf nog niet goed genoeg voedsel kunnen vinden. De vleugels en poten zijn nog niet sterk genoeg om geheel op eigen kracht te kunnen foerageren. Je zult in de schooltuin dan ook nog veel jonge vogels tegen kunnen komen die in de struiken gevoerd worden door de ouders. De jongen zij dan ook nog erg kwetsbaar voor predatoren. Maar zover is het nog niet en tot die tijd zal geprobeerd worden om de resterende jongen nog te ringen. Er waren namelijk ook nestjes waarbij de jongen de oogjes nog dicht hadden en dus nog te klein waren om te ringen.

 
                                 Pimpelmeesjongen die al een stuk ouder zijn. +/- 11 dagen oud    
                                                      Huize Hoenjet met vrouwtje Koolmees.

Hieronder is een overzicht weergegeven met de verschillende families en de bezetting. (klik op de afbeelding om te vergroten)
Tekst en foto’s: Michiel Elderenbosch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *