Neushoornkever op Larenstein!

Neushoornkever op  Larenstein!

Op donderdag 16 februari heef de verenging Down to Dirt (zij onderhouden een moestuin op het landgoed) een evenement georganiseerd om  hun moestuin te voorzien van compost. Hiervoor hebben zijn een van de compost hopen achter de kassen gebruikt. Tijdens de werkzaamheden vonden zij meerder individuen van de neushoornkever.

 

popen en larve van de neushoorn kever (foto: Thijs Damen)

Deze kever soort is een van de grootste kever soorten die in Nederland voor komt alleen het vliegend hert kan nog groter worden. Deze keversoort is niet bedreigd maar wel redelijk zeldzaam in Nederland. De soort legt zijn eitjes in ophopingen van strooisel, een composthoop is hier en geweldig door mensen gemaakt alternatief voor. als de eitjes uitkomen leven de larven van de kever tot drie jaar in de compost hoop. Als de larve volgroeid zijn zullen zij verpoppen en zullen in het zelfde jaar als de verpopping nog voor voorplanting zorgen. De voortplantingen periode is van juni tot en met augustus. In deze periode vliegen de mannelijke dieren rond opzoek naar een vrouwtje al ze een vrouwelijk dier gevonden hebben zullen ze deze proberen te verdedigen tegen ander manlijke dieren. Dit doen ze door de ander kever op de rug proberen te gooien.

neushoornkever man (foto: Thijs Damen)

Er zijn 4 larven, 3 imago mannetjes, 1 pop en 2 half uitgekomen vrouwtjes gevonden. De kever is een leuke aanvulling op de biodiversiteit van het landgoed. Met dank aan Thijs Damen voor de foto’s en Down to Dirt voor de vondst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *