1000-Soortendag De Zumpe

1000-soortendag De Zumpe
De KNNV Afdeling Doetinchem was dit jaar 100 jaar eigenaar van De Zumpe. Dit gebied van 23 HA groot is in deze periode erg goed beschermd gebleven tegen bedreigingen van deze tijd. Het gebied is bijvoorbeeld goed beschermd tegen de effecten van stikstof depositie door de kalkrijke kwel die in het gebied aan de oppervlakte komt. Door de onbereikbaarheid en de slechte betreedbaarheid van de broekbossen word het gebied ook weinig betreden en kunnen planten en dieren rustig hun gang gaan zonder plat getrapt of verstoord te worden.
In het kader van het 100jarige eigendom werd het weekend van 6 en 7 juni een evenement met een 1000-soortendag en vele excursies georganiseerd. Wij als Laarx waren op uitnodiging van Andre Hertog ook aanwezig op dit evenement en deden mee aan verschillende activiteiten.
Zaterdag 6 Juni werd om 12 uur het startsein gegeven en begonnen de inventarisatiemensen met het zoeken naar soorten voor de 1000-soortendag. In deze Bioblitz was het de bedoeling om gedurende 24 uur zoveel mogelijk soorten waar te nemen in het gebiedsdeel wat 3,5 Ha groot was. 
Met de start kregen we een set streeplijsten met alle gevonden soorten van de afgelopen 100 jaar. We hadden veel geluk met het weer aangezien het lekker warm was. Er waren dus heel wat dieren actief en er stonden heel wat plantensoorten in bloei.

Binnen dit gebied is de florasamenstelling goed geïnventariseerd. Op de plantenlijst waren dus veel soorten te winnen voor dit weekend en daarom gingen de LaarX leden mee met plantendocent Andre Hertog om de soorten af te strepen. Na 2 uur veel geleerd, gezien en opgefrist te hebben kwamen wij uit op maar liefst 172 plantensoorten. Enkele topsoorten waren Eenbes, Torenkruid en de Grote Keverorchis.
Snachts kwam de nachtvlinderlamp tevoorschijn en hebben we met enkele geïnteresseerden de prachtige nachtvlinders die hier op af kwamen gedetermineerd en afgestreept op de lijst. Vooral de indrukwekkende Dennenpijlstaart was een grote verassing.
Na het overnachten in onze tentjes begon de volgende dag en na een snel ontbijt gingen we snel verder met de inventarisatie.
Zondag 7 Juni om 12 uur werd de Bioblitz afgesloten en de streeplijsten werden ingeleverd om ingevoerd te worden. In de middag kwam er een wethouder van de Gemeente Doetinchem de uitkomst presenteren.
Hieruit bleek dat er maar liefst 339 soorten waren waargenomen waaronder 35 nieuwe soorten voor het gebied.

Wij als studenten voelden ons erg bevoorrecht om in dit gebied, dat normaal afgesloten is voor publiek, te mogen rondlopen en te helpen met het inventariseren.
Met vriendelijke groet,
Thijs Damen
Commissaris Landgoed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *