Eventjes geleden kwamen er mensen van de vlinderstichting kijken op het landgoed. Toen kwamen wij tot de conclusie dat we nog geen enkele blog aan vlinders besteed hebben. Daarom nu een vlinderspecial!
Wat hebben de experts van de vlinderstichting gevonden? Volgens André Hertog hebben ze o.a. gekeken naar de volgende drie soorten:
– Sleedoornpage
– Blauwrandspanner
– Meidoornuil
Van al deze soorten zijn de eieren gevonden. Het leuke hieraan is dat de sleedoornpage een zeldzame soort is! Dit is de enige bedreigde vlindersoort in Nederland die vooral buiten natuurgebieden voorkomt. Zoals de naam al aangeeft heeft de sleedoornpage de sleedoorn als waardplant. Hierop hebben wij dan ook zelf een eitje gevonden. De eitjes lijken op kleine golfballetjes en zijn vooral in de winter en het vroege voorjaar te vinden op de grens van oud en jong hout in de oksels van sleedoorntakken. Zoals je op de foto’s linksboven kunt zien, lijken de eieren van de blauwrandspanner veel op die van de sleedoornpage. Bovendien vonden we beide soorten eieren op sleedoorns. Voor de duidelijkheid hebben we een afbeelding van de vlinders bij de foto’s van de eitjes gedaan. Om het landgoed geschikter te maken voor de sleedoornpage worden er extra sleedoorn struwelen aangeplant.
Op de website van de vlinderstichting is er de ‘soort van de week’ te zien. De vlinder van deze week is de grote voorjaarsspanner (onderste foto). Toevallig kwamen wij die soort tegen toen we foto’s hadden gemaakt van de sleedoornpage eitjes. Hij zat op de deur van het schoolgebouw.
De grote voorjaarsspanner is een nachtvlinder uit de familie van de spanners. Nachtvlinders zijn onder andere te onderscheiden van dagvlinders door te kijken naar de voelsprieten. Dagvlinders hebben een verdikt en knopvormig uiteinde. Nachtvlinders hebben dit niet.
Voor het herkennen van soorten kun je kijken op: www.vlindernet.nl
Nico Schavemaker (foto’s Robin Kraaij)