Het voorjaar komt er weer aan en binnen een maand of 2 zullen er weer overal rupsen te zien zijn! Deze vaak kleurige langwerpige vlinders in wording zijn te vinden op allerlei planten en zijn net als de vlinders goed op naam te brengen. Toch is er een grote kans dat je bij de determinatie van rupsen op een gegeven moment vastloopt. Dit komt omdat er in Nederland nogal wat rups look-a-likes rondkruipen!
Rupsen en de larven van bladwespen lijken erg op elkaar. Ze zijn allebei langwerpig en zacht, met aan de voorkant een harde kop en 6 puntige pootjes(borstpoten) en onder het achterlijf zitten stompe buikpoten. Zoals al te zien is op de foto’s is het best logisch dat rupsen en bladwespenlarven door elkaar gehaald worden. Gelukkig zijn er ook genoeg verschillen.
– Tussen de borstpoten en de buikpoten zitten bij rupsen 2 segmenten en bij bladwesplarven maar 1 segment.
– rupsen hebben naschuivers. 2 pootjes helemaal aan het einde van het lijf. Bladwespenlarven hebben deze pootjes niet.
– bladwesplarven hebben 2 grote ogen op hun kop. Rupsen hebben een aantal kleine bijna niet zichtbare oogjes. Bij bladwespenlarven komen veel soorten voor met een zwarte kop. Hier zijn de ogen erg lastig te zien.
– Rupsen hebben duidelijk segmenten. Terwijl blad
wesplarven meer geribbeld zijn en geen duidelijke segmenten hebben.
Met deze verschillen zijn rupsen en bladwesplarven makkelijk uit elkaar te halen. Veel succes met de determinatie het komende seizoen!
Tekst en Foto’s: Robin Kraaij