Geschiedenis

LaarX bestaat sinds mei 2010. De vereniging is opgericht door Nico Schavemaker, in samenwerking met het eerste bestuur, Tim van Leeuwen, Robin Kraaij, Annemieke Slootweg, Koen Derks en Tim Endeveld. De eerste officiele activiteit was meteen een groot succes. Er werd een excursie georganiseerd naar Zuid Limburg waar in totaal 17 mensen gebruik van hebben gemaakt. Deze excursie vond plaats op de warmste dag van het jaar en het was dan ook flink afzien om het hele dagprogramma af te werken Gelukkig hield iedereen vol en zittend op een terras in Maastricht konden we concluderen dat de eerste excursie van LaarX een groot succes was.

Na de zomervakantie volgden de eerste colleges. De colleges over reptielen en eetbare planten werden gegeven door bestuursleden Robin en Tim maar daarna kwam al snel de eerste externe spreker: Nico de Haan! Laarx stond meteen op de kaart. Nico de Haan kreeg de zaal op dinsdagavond behoorlijk vol en de leden stroomden binnen. Op de eerste open dag van Van Hall Larenstein dat jaar konden we dan ook al presenteren dat we meer dan 40 leden hadden!

Nico de Haan maakte een reeks van 6 interessante lessen af en werd opgevolgd door vele interessante andere sprekers. Ondertussen hield de Landgoedtak zich bezig met het updaten van vhlnatuur.blogspot.com en enige tijd later de nieuwe vhl-op-locatie.blogspot.com waar verhalen van buiten het landgoed op worden gezet. Ook werden alle bekende dier en plantensoorten geïnventariseerd en op de LaarX website gezet.

De duurzaamheidstak hield zich ondertussen bezig met het inventariseren waar we op Van Hall Larenstein staan op het gebied van duurzaamheid en waar wij in actie konden komen. vooral in de bewustwording van de studenten en docenten was nog veel werk te doen.

Vlak voor de 2e open dag(meer dan 100 leden al!) kregen we onze eigen mascotte, een aziatische riksja die lang in de kleuren van het oude larenstein stil had gestaan. Na een makeover met een erg strakke deadline stond er de LaarXja. Op de open dag een leuke publiekstrekker!

Terwijl de stroom aan gastcolleges doorging kwam ook de 2e LaarX excursie er aan. Dit maal gingen we richting Terschelling. Met een leuke groep vertrok LaarX uit velp om vervolgens niet aan te komen op Terschelling door treinvertraging en een gemiste laatste boot. Een dag later pakte de groep wel de boot en werd het startsein gegeven voor een leuke excursie waar we veel leerden, veel liepen en vooral ook heel veel lol hebben gemaakt. een groot succes!

Richting het einde van het jaar ging LaarX in zomerslaap, Drukte, stages en deadlines maakte het organiseren van activiteiten erg lastig. In de zomerslaap werden veel nieuwe ideeen voor het nieuwe jaar gemaakt en werd er ook nagedacht over een nieuw bestuur.

Na de zomervakantie kwam de introductieweek van Hogeschool van hall Larenstein. Hierop waren we goed vertegenwoordigd. Tijdens een wandeling over de Posbank kwamen de nieuwe studenten naast docenten ook LaarX tegen om wat te vertellen over de omgeving. Op de laatste avond vond Laarpop plaats waar LaarX veel gegil veroorzaakte door gefrituurde sprinkhanen aan te bieden als snack. Na de eerste schrik proefde gelukkig bijna iedereen een sprinkhaan. Eet smakelijk!

Het nieuwe jaar ging wederom van start met gastcolleges. Nico de Haan kwam weer een lessenreeks geven en Bas Haring kwam zijn visie op natuur toelichten! De eerste excursie kwam vlak voor Halloween. Om in de sfeer te blijven ging deze excursie over spinnen en Paddenstoelen. Deze leuke dag werd afgesloten met pompoensoep en een lekker biertje!

Het tweede bestuur: Robin Kraaij, Annemieke Slootweg, Tim van Leeuwen, Joline Middelberg, Rosa Diemont en Scarlet van Os trad in het najaar van 2011 aan. Sinds eind 2012 bestaat het bestuur uit: Jurjen Molenaar, Michiel Gortzak, Jochem Hagoort, Floris Moolenbeek, Tim van de Vondervoort en Jurgen Rotteveel.