Natuurbeheer en natuurbrandpreventie


Evenement gegevens

  • Date:

Terreinbeheerders kunnen het verschil maken tussen een beheersbare en een onbeheersbare natuurbrand door het toepassen van natuurlijke natuurpreventie.

Hierbij dient altijd samengewerkt te worden met andere terreinbeheerders in een natuurgebied. Een natuurbrand trekt zich niets aan van grenzen. Of het nu gebieds-, gemeentelijke-, regio- of landsgrenzen zijn een natuurbrand stopt pas bij een natuurlijke barrière van bijvoorbeeld stuifduinen, akkers, buitengebied van grasland, etc. Of bij een grootschalige inzet van de brandweer.

Terreinbeheerders kunnen bij de (her)inrichting van hun gebied, al rekening houden met natuurlijke stoplijnen. Ook tijdens het beheer kan al rekening gehouden met natuurlijke stoplijnen. Dit vraagt om vakkennis en inzicht in de materie.

Om te bepalen hoe diep een natuurlijke stoplijn dient te zijn is samenwerking met de brandweer noodzakelijk. De brandweer heeft kennis van de vuurlast en de hittestraling die van de brandstof (vegetatie) afkomt. Kennis van natuurbeheer, natuurdoelen, etc. ontbreekt echter. Om te voorkomen dat oplossingen die worden aangereikt strijdig zijn met de natuurdoelen is jullie eigen vakkennis noodzakelijk. Samenwerking met de politie , gemeente, recreatie, waterschap, etc. zijn stakeholders waar je mee te maken krijgt. Een natuurbrand vernielt kwetsbare natuur en vraagt na een natuurbrand flinke investeringen om het gebied te herstellen. Daarom ´Beter voorkomen dan blussen´.

De lezing ´de natuur stopt een natuurbrand´ geeft inzicht in jullie vakgebied. Waar dien je rekening mee te houden. Wat wordt bedoelt met natuurlijke natuurbrandpreventie en hoe pas ik deze toe in de praktijk. Maar ook de belangen van de andere stakeholders worden besproken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *