Nachttrek


Evenement gegevens


Nachttrek, onderzoek met geluid

Op dinsdagavond 13 maart houdt vogelonderzoeker Joost van Bruggen een lezing geven over vogeltrek gedurende de nacht. Trekvogels zijn ‘s nachts natuurlijk niet te zien, maar op hun nachtelijke trektochten laten ze wel vaak wat van zich horen. Met geluidsopnames is het mogelijk om een beeld te kunnen schetsen van deze vogeltrek. Joost van Bruggen zal vertellen over het belang van opnames van nachtelijke vogeltrek voor het wetenschappelijke onderzoek. Ook vertelt hij welke vogels ‘s nachts zoal overtrekken.

Tijdens zijn lezing laat hij resultaten horen van opnames die hij de afgelopen drie jaar heeft gemaakt. Daarnaast geeft hij adviezen over audiorecorders en wat nodig is om zelf geluidsopnamen te maken van nachttrek, zodat geïnteresseerden daar ook zelf mee aan de slag kunnen.

Na de pauze neemt Joost ons verder mee in de technieken van opnames van nachttrek. Hij laat zien hoe je met behulp van het programma Audacity een opname van een vogel kan bewerken en sterk kunt verbeteren. Hoe haal je bijvoorbeeld het geluid van een klapperend raam uit de opname of hoe verwijder je geluiden van een overvliegende kraai, een dichtslaande deur of monotoon gebrom van een vriezer? Met behulp van het programma Wavesurfer laat hij zien hoe vervolgens mooie sonogrammen te maken zijn van de vogelgeluiden. Deze sonogrammen zijn grafische weergaven van de vogelgeluiden en zijn van belang bij de determinatie. Geïnteresseerden kunnen zelf aan de slag. Daarvoor is het van belang een laptop mee te nemen waarop de (gratis open software) programma’s Audacity en Wavesurfer zijn geïnstalleerd.

Het is ook mogelijk alleen het eerste deel van de avond te volgen.

Dinsdagavond 13 maart komt vogelonderzoeker Joost van Bruggen een lezing geven over vogeltrek gedurende de nacht. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Vogelwerkgroep Arnhem. Joost van Bruggen is Meetnetcoördinator Broedvogels (BMP, kolonievogels en zeldzame soorten en Gelderse Poort) bij Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *