Debat ‘Help, de kaalkap is terug!’


Evenement gegevens


Kuper versus Klingen; een debat over de essentie van bosbeheer.

De commissie Natuurlijke Verjonging van de KNBV organiseert in samenwerking met studievereniging LaarX een debat tussen twee voormalig bosbeheerders, onder leiding van Jos Wintermans, docent aan de Hogeschool Van Hall Larenstein.

Zowel Jaap Kuper (oud bosbeheerder Kroondomein Het Loo) als Simon Klingen (oud bosbeheerder Utrechts Landschap) zijn verre van gelukkig met de verjongingsmethoden die de laatste jaren weer meer worden toegepast. Kaalkap over soms flinke oppervlakten en de stevige bodembewerking doen terugdenken aan de ontginningsbosbouw. En dat terwijl de afgelopen halve eeuw het bos zich juist goed heeft ontwikkeld en het bos door vrijwel alle vakmensen beschouwd wordt als ‘een ecosysteem waar op aangepaste wijze hout uit te oogsten is.

Maar hoe het verder moet met het Nederlandse bos, daarover verschillen deze bosautoriteiten van mening:

Kuper gaat voor het gedeeltelijk segregeren van functies, een beperkt gebruik van exoten en plenteren, ofwel boomsgewijze uitkap als beheermethode.

Klingen staat integratie van bosfuncties voor waarin ook exoten een rol hebben, ziet meer in groepenkap en sluit kapvlaktes over een zekere oppervlakte niet a priori uit.

Iedereen die zijn of haar ideeën over bosbeheer wil aanscherpen is welkom bij dit debat tussen twee betrokken en ervaren vakmensen.

Locatie; kapel van Van Hall Larenstein in Velp
Tijdstip: 14.00u-17.00u

Kosten, ter plekke te voldoen: KNBV-leden € 5,-; niet leden € 10,-; studenten gratis.

Aanmelden via natuurlijkeverjonging@knbv.nl met vermelding wel/geen student, wel/geen KNBV-lid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *