Eerste excursie LaarX in Limburg

2 juni, Maastricht, 10:00, 25 graden. Een groep Larensteinstudenten staat op het station van Maastricht. Maar wat doen ze op een vrijdag, vlak voor de vakantie in Maastricht? Het antwoord is simpel, ze komen voor de allereerste excursie van LaarX. De nieuwe studievereniging van Van Hall Larenstein Velp. De excursie zal gaan over de stadsnatuur en “wilde”natuur rondom Maastricht. Om half 11 kan de groep eindelijk vertrekken nadat het senior lid van LaarX ook is aangekomen. We vertrekken naar het eerste excursiepunt, de warme bakker. Nadat hier de nodige eten voor de dag was ingeslagen gaat de tocht verder naar de hoge fronten.
De hoge fronten is een oud verdedigingwerk dat nu wordt beheerd door het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie(CNME). Het verdedigingswerk is een bijzonder stuk natuur geworden met een uitgebreide flora en fauna. Al na ongeveer 10 meter werd de eerste muurhagedis gespot. Gelukkig bleef deze ook nog lang genoeg zitten om iedereen dit mooie diertje te laten zien. Er zijn er daarna nog 5 gespot! In de hoge fronten werden nog veel plantensoorten en diersoorten bekeken. Het was inmiddels rond half 12, en de temperatuur was rond de 30 graden. Na een korte pauze werd vertrokken naar de lage fronten. Dit lijkt op de hoge fronten, maar dan lager. Ook hier waren weer veel mooie planten te vinden. Waar het pad in de lage fronten leek op te houden was een tunneltje van net een meter hoog en kon toch nog diep gebukt worden verder gelopen en verscheen de volgende hindernis. Een verticale muur waar het enige houvast enkele loszittende steentjes waren. Toch moest hier opgeklommen worden om het volgende excursiepunt te bereiken. Gelukkig vielen er tijdens deze klimpartij geen gewonden en kwam iedereen aan op het volgende excursiepunt. Een oud spoorwegenplacement. Dit emplacement is totaal overgroeid met vegetatie zoals Slangenkruid, rapunzelklokje en wondklaver. Ook vonden we onder een spoorbiels een hazelworm. Dit is de enige pootloze hagedissoort van Nederland.
Inmiddels was het half 1, 35 graden, het was duidelijk tijd om even terug te gaan naar het station om nieuw drinken te halen en gezellig met zijn allen wat te drinken op een terrasje.

Na enigszins te zijn afgekoeld kwam de bus naar het Savelsbos meteen voorrijden. Eenmaal in het Savelsbos aangekomen was het tijd voor lunch in een mergelgrot, lekker koel en nog sfeervol ook! We vroegen ons wel af waarom er constant een vogeltje bij ons in de grot zat. Uiteindelijk vonden we een klein vogelnestje met 4 jongen, vandaar dus. We hebben dit nestje maar snel met rust gelaten en zijn het bos ingetrokken. Ook hier werden weer veel Leuke plantensoorten gevonden, zoals eenbes, daslook, lelietje der dalen, stinkend nieskruid en fraai duizendguldenkruid. Ook werden erg veel dazen gevonden, deze fijne vrienden hadden het op het bloed van de hele groep voorzien, gelukkig waren wij snel met deze dieren verjagen en zijn grote bloedverliezen achterwege gebleven. Ook hebben we als echte sterke bosbouwers nog even overgegooid met een enorm blok hout. Je moet natuurlijk in conditie blijven met die warmte!
Bij een oude mergelwand waar vroeger huisjes in zaten(arme mensen leefden in mergelgrotten), vonden we een geocache, dit is een punt waar je een gps tocht naartoe kan maken. Hier werd ook een groepsfoto gemaakt en terug bij de bushalte stopte natuurlijk precies de bus toen wij aankwamen. In Maastricht aangekomen was het doodstil, want Nederland speelde tegen Brazilië, toen wij in Maastricht aankwamen was de stemming niet zo goed, want Nederland stond achter. Toen we echter op het Vrijthof wat besloten te gaan eten, zagen we op het grote scherm Nederland de gelijkmaker maken! om vervolgens nogmaals te scoren, onder het genot van een pizza en een welverdiend glas bier hebben we Nederland uiteindelijk zien winnen. Rond 7 uur was de eerste excursie van LaarX dan ten einde. We hebben meteen het record gezet voor warmste excursie ooit(hopen we), meest voetballige excursie ooit en meeste liters water verbruikt op 1 excursie ooit(hopen we ook)
Maar vooral was het een heel geslaagde excursie waar iedereen van heeft genoten en waar ook heel wat is geleerd! Op naar de volgende excursies!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *